Twitter stáhl reklamní kampaň americké senátorky

Sociální síť Twitter zastavila v rámci boje proti dezinformacím video z předvolební kampaně senátorky Marsha Blackburnové, která v něm tvrdila, že jedena z jejích největších zásluh je zastavení obchodu s dětskými těly. Podle senátorky k tomu dochází prostřednictvím prodeje plodové tkáně pro lékařské účely. Blackburnová je v USA známá svým konzervativním přístupem a aktivně vystupuje jako podporovatelka zákazu potratů.

Zástupce Twitteru řekl, že prohlášení senátorky, že „zastavila prodej lidských těl.“, vnímá Twitter jako nejasné a zavádějící a mohlo by vyvolat u některých uživatelů silnou emocionální reakci. Twitter dále uvedl, že nemá problém s uveřejněním zbytku videa, pokud v něm bude daná formulace vynechána. Zatímco s Twitterem senátorka jedná, na jiných kanálech, jako je třeba YouTube, je její reklamní spot vysílán. Senátorka vyzvala své příznivce, aby video šířili prostřednictvím svých profilů, a „postavili se společně s ní Silicon Valley.“

Senátorka Blackburnová zasedala v senátní komisy, která měla za úkol vyšetřit obvinění obchodu s dětskými tkáněmi, kterého se měla dopustit asociace Planned Parenthood. Ta se ve Spojených státech stará o sexuální osvětu, podporuje používání antikoncepce a podporuje ženy v nouzi. Jako nezisková organizace získává část podpory od státu. Vyšetřovací komise, ve které převažovala republikánská většina, se snažila senát přesvědčit, aby organizaci tuto podporu odebral. Senátoři demokratické strany naopak obviňovali republikány, že vyšetřování bylo plýtvání státními prostředky a předvolební kampaní placenou ze státního rozpočtu.

Celé vyšetřování se rozběhlo kvůli několika virálním videím, která tvrdila, že existují důkazy, že Planned Parenthood obchoduje s částmi dětských plodů a celá její kampaň je motivovaná finančním ziskem. Jiné vyšetřování však potvrdilo, že obsah videa byl zmanipulovaný a jeho tvůrci byli obviněni z podvodu.

Zdroj: Theverge.com apnews.com