Google ukončil vývoj svých robotů záchranářů

Společnost Alphabet, která je součástí koncernu Google, po pěti letech ukončuje svůj program vývoje záchranářských dvounohých robotů. Celý projekt začal v roce 2013, koupí dvou společností – Schaft a Boston Dynamics.

Videa vyvíjených robotů, prezentovaná na videoserverech a sociálních sítích, měla velký úspěch a virálně se mezi uživateli šířila dále. V této taktice pokračovala i společnost Boston Dynamics poté, co ji společnost Alphabet v roce 2017 prodala. Původně měla v plánu prodat i druhou společnost Shaft, ale po marném hledání kupce jí, stejně jako svůj vývoj dvounohých robotů zastavila.

Asi největším úspěchem celého projektu se dostavil v roce 2013, kdy jeden z robotů společnosti Schaft vyhrál soutěž robotů záchranářů pořádanou agenturou Darpa, která spadá přímo pod Peentagon. Celý projekt ale v roce 2014 výrazně oslabil odchod ředitele Andyho Rubina.

O té doby nastal v celém programu útlum a v roce 2017 prodal Google, respektive Alphabet, společnost Boston Dynamics finančnímu domu Softbank Group. Původně si měla banka převzít i společnost Schaft, avšak z této akvizice nakonec sešlo.

Google ujistil zaměstnance společnost Schaft, že jim pomůže s hledáním nových pracovních pozic a část z nich uplatní na svých dalších projektech.

Zdroj: bbc.com