CERN chystá stavbu nového urychlovače umožňujícího dosahovat rychlosti blízké rychlosti světla

Evropské výzkumné středisko CERN ležící nedaleko Ženevy je známé mimo jiné i tím, že jeho součástí je největší urychlovač částic na světě. Large Hadron Collider (LHC) jak se okruh s obvodem 27 kilometrů jmenuje přispěl v roce 2012 k objevu Higgisova bosonu a k mnoha dalším objevům. A nyní centrum oznámilo plán, že pro další objevy chystá stavbu mnohem většího urychlovače nazvaného Future Circular Collider.

FCC by měl mít obvod 100 kilometrů a být dost velký na to, aby mohl obklopovat Ženevu i velkou část jejího okolí. Velikost urychlovače by vědcům měla pomoci dosáhnout u výzkumných částic rychlosti, která se blíží rychlosti světla. Kolize částic v této rychlosti by pak mohly pomoci vědcům pochopit základní podstatu některých fyzikálních zákonů a dějů. Tak by na budoucím okruhu mělo být možné pozorovat částice, které pro současné technologie zůstávají neviditelné.

FCC by měl začít fungovat jako nástupce LHC, který by měl být v provozu nejméně do roku 2035. Rozsah a náročnost stavby nového okruhu však vyžadují začít s plánováním již nyní. Původní LHC byl navržen roku 1984, schválen o deset let později a otevřel se roku 2009.

Na návrhu FCC se podílelo 1300 vědců a práce jim trvala více než pět let. Některé části mají více možných variant realizace. Vystavěny budou podle dalších výpočtů a předpokladů, které vědci přinesou v příštích letech.

Cena stavby byla vyčíslena na 5 miliard eur, a její dokončení se předpokládá v roce 2040. Dalších patnáct miliard potom bude stát speciální výbava, která umožní přesně korigovat srážku částic. První reakce by v novém okruhu mohla proběhnout v roce 2050. Peníze na stavbu pochází především od 22 států, které jsou členem klubu, jež CERN podporují.

Zdroj: theverge.com