Češi využívali dovoz jídla během Štědrého dne dvakrát více než v běžném provozu

Vánocům v pojetí mnoha českých domácností patří mimo jiné také dobré jídlo. Mnozí lidé tak stráví značnou část Štědrého dne v kuchyni přípravou večerní tabule. Jak však ukazují statistická čísla, mnozí obyvatelé ČR se rozhodly usnadnit si práci a jídlo na Štědrý den si objednali prostřednictvím stále populárnějších rozvážkových služeb.

To potvrzují i čísla zveřejněná provozovatelem služby Dáme jídlo. Podle nich se 24.12. oproti běžným dnům téměř zdvojnásobil počet objednávek. Meziročně pak zaznamenala služba Dáme jídlo vzrůst zájmu také mezi restauracemi, tedy dodavateli jídla. Jejich počet meziročně stoupl o 150 procent. Na Vánoce přitom měla otevřeno přibližně desetina všech restaurací, jež jsou do služby zapojeny.

Oproti běžným dnům vzrostl poměr českých jídel, jež si zákazníci objednávají. Zatímco během roku je to přibližně šest procent na Štědrý den to byla pětina. Nejoblíbenější pak zůstala pizza, kterou si objednala přibližně třetina zákazníků.

„Štědrý den zvyšuje zájem o objednávky tradiční české kuchyně. Zatímco během běžného pracovního dne tvoří česká jídla jen asi 6 procent objednávek, letos na Štědrý den to bylo třikrát více,“ říká ředitel Dáme jídlo Filip Fingl a dodává: „Přesto ale kapra s bramborovým salátem či smažený řízek stále poráží klasika naší nabídky – pizza. Tu si během letošního Štědrého dne objednalo 29 procent všech našich zákazníků.“ Podle Fingla nicméně podíl pizzy dlouhodobě klesá. „Zákazníci oceňují stále pestřejší nabídku zapojených restaurací a učí se ji využívat,“ upřesňuje.

Dá se předpokládat, že vzestupný trend bude pokračovat i nadále a své otvírací hodiny i ve sváteční dny zavedou i další restaurace.

Zdroj: tisková zpráva