Foto: se svolením Google

Google otevřel své sídlo v Bay View, jde o udržitelný areál se zajímavou architekturou

Společnost Google konečně otevřela kampus v Bay View pro své zaměstnance. Stalo se tak téměř 10 let poté, co v roce 2013 zveřejnila své původní plány na nový areál. Jde o vůbec první areál Googlu, který si společnost vybudovala sama. Již na první pohled nevypadá jako tradiční kanceláře, naopak jednou z prvních věcí, kterých si na novém sídle pravděpodobně všimnete, je jeho střecha, která z dálky vypadá jako dračí šupiny.

Tato „dračí kůže“ je ve skutečnosti tvořena 90 000 stříbrnými solárními panely, které jsou schopny vyrobit téměř sedm megawattů energie, což představuje až 40 % energetické spotřeby nových kanceláří. Energii potřebnou k provozu plně elektrického ústředí, které má dvě kuchyně vybavené elektrickým zařízením namísto plynového, budou dodávat také větrné elektrárny v okolí. Kromě toho má kampus automatické okenní žaluzie, které přes den propouštějí velké množství přirozeného světla, a ventilační systém, který využívá 100 % venkovního vzduchu.

V kampusu je také umístěn největší geotermální systém v Severní Americe, který areál dokáže vytápět a chladit bez použití fosilních paliv. A dokonce snižuje množství vody používané k chlazení o 90 procent. Tento geotermální systém využívá čerpadla, která v zimě absorbují teplo ze země a v létě ho posílají zpět do země.

Nedávno začal Google převádět své zaměstnance na hybridní pracovní dobu, která vyžaduje, aby zaměstnanci několikrát týdně pracovali v kancelářích. Přirozené osvětlení, zeleň a rozsáhlé otevřené prostory kanceláří v Bay View by přitom mohly usnadnit přechod lidem, kteří v posledních dvou letech kvůli pandemii covidu-19 pracovali z domova.

Zdroj: engadget.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.