Jaká je budoucnost laboratorně vypěstovaného masa?
Zdá se, že laboratorně vypěstované maso je dnes všude. V loňském roce získaly společnosti zabývající se pěstováním masa a mořských plodů investice ve výši 1,38 miliardy dolarů a objevuje se stále více startupů, které vyvíjejí vlastní produkty. Mnoho lidí sází na to, že kultivované maso je součástí budoucnosti potravin. Je tomu tak?
Vytváření masa na buněčné bázi začíná biopsií zvířete. Poté jsou buňky kultivovány v laboratoři a dostávají správné živiny, aby mohly růst a množit se. Jakmile je buněk dostatek, přesunou se do bioreaktoru, kde se buňky dále množí, dokud jich není takové množství, do kterého se můžete zakousnout.
Tento proces vyžaduje spoustu času a finančních prostředků a podle Good Food Institute dosud žádná společnost nedosáhla komerční výroby, která by byla rentabilní. Rozšíření tohoto podniku bude vyžadovat mnohem větší infrastrukturu, a tedy i mnohem vyšší náklady.
Je příliš brzy na to, aby se dalo říci, jaké podoby toto odvětví v budoucnu dosáhne. – Zatím mají spotřebitelé možnost zvážit, jaký vztah chtějí vůbec k potravinám mít. Magazín The Verge v souvislosti s tím zmiňuje nizozemského výzkumníka Cor van der Weele, který se danému tématu věnoval před téměř deseti lety. Cor van der Weele přišel s myšlenkovým experimentem nazvaným „prase na dvorku”, v němž by jedno prase mohlo po léta živit celé sousedství.
Zdroj: theverge.com