Foto: Freepik

Japonci vyvinuli elektrické hůlky, které zvýrazňují slanou chuť

Japonští vědci vyvinuli hůlky, které zvýrazňují slané chutě, mohou tak pomoci těm, kteří potřebují snížit spotřebu soli.

Na vývoji se podíleli výzkumníci z Univerzity Meidži ve spolupráci se společností Kirin, která se specializuje na potravinářský průmysl. Hůlky zvýrazňují slanou chuť pomocí elektrické stimulace a minipočítače umístěného v náramku.

Zařízení využívá slabý elektrický proud k přenosu sodíkových iontů z jídla přes hůlky do úst, kde vytvářejí pocit slanosti. „V důsledku toho se slaná chuť umocní 1,5krát,” uvedl Mijašita, profesor z Univerzity Meidži.

Mijašita se svým týmem zkoumali různé způsoby, jak mohou technologie interagovat s lidskými smysly a stimulovat je. Vyvinuli také například olizovatelnou televizní obrazovku, která dokáže napodobit chutě různých pokrmů.

Hůlky, které zvýrazňují slanou chuť, mohou mít zvláštní význam v Japonsku, kde tradiční strava obsahuje vysoký podíl soli. Průměrný Japonec denně zkonzumuje asi 10 gramů soli, což je dvakrát více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.

Nadměrná spotřeba soli pak přispívá k vysokému krevnímu tlaku, a souvisí tak s vyšším výskytem mozkových i srdečních onemocnění.

“Abychom těmto nemocem předešli, musíme snížit množství přijímané soli,” vysvětlil výzkumník Ai Sato ze společnosti Kirin. “Pokud bychom se snažili vyhnout spotřebě soli běžným způsobem, museli bychom z našich jídelníčků některé potraviny obětovat nebo přistoupit ke konzumaci mdlých pokrm.”

Výzkumníci tokijské univerzity a společnosti Kirin svůj prototyp elektrických hůlek stále zdokonalují a doufají, že je na trh uvedenou již v příštím roce, uvádí Reuters.

Zdroj: reuteurs.com