Japonci vyvinuli elektrické hůlky, které zvýrazňují slanou chuť
Japonští vědci vyvinuli hůlky, které zvýrazňují slané chutě, mohou tak pomoci těm, kteří potřebují snížit spotřebu soli.
Na vývoji se podíleli výzkumníci z Univerzity Meidži ve spolupráci se společností Kirin, která se specializuje na potravinářský průmysl. Hůlky zvýrazňují slanou chuť pomocí elektrické stimulace a minipočítače umístěného v náramku.
Zařízení využívá slabý elektrický proud k přenosu sodíkových iontů z jídla přes hůlky do úst, kde vytvářejí pocit slanosti. „V důsledku toho se slaná chuť umocní 1,5krát,” uvedl Mijašita, profesor z Univerzity Meidži.
Mijašita se svým týmem zkoumali různé způsoby, jak mohou technologie interagovat s lidskými smysly a stimulovat je. Vyvinuli také například olizovatelnou televizní obrazovku, která dokáže napodobit chutě různých pokrmů.
Hůlky, které zvýrazňují slanou chuť, mohou mít zvláštní význam v Japonsku, kde tradiční strava obsahuje vysoký podíl soli. Průměrný Japonec denně zkonzumuje asi 10 gramů soli, což je dvakrát více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.
Nadměrná spotřeba soli pak přispívá k vysokému krevnímu tlaku, a souvisí tak s vyšším výskytem mozkových i srdečních onemocnění.
“Abychom těmto nemocem předešli, musíme snížit množství přijímané soli,” vysvětlil výzkumník Ai Sato ze společnosti Kirin. “Pokud bychom se snažili vyhnout spotřebě soli běžným způsobem, museli bychom z našich jídelníčků některé potraviny obětovat nebo přistoupit ke konzumaci mdlých pokrm.”
Výzkumníci tokijské univerzity a společnosti Kirin svůj prototyp elektrických hůlek stále zdokonalují a doufají, že je na trh uvedenou již v příštím roce, uvádí Reuters.
Zdroj: reuteurs.com