Zdroj: pxhere.com

Japonská společnost vyvinula aplikaci schopnou rozpoznat nejlepší maso na přípravu sushi

Kvalitní maso z tuňáka je základem dobrého sushi. Jeho výběr přitom není vůbec jednoduchý a vyžaduje několikaleté školení a praxi lidí, kteří jej vybírají. Japonská reklamní společnost Dentsu Inc. nabízí možnost, jak si schopnost vybrat opravdu kvalitní maso na přípravu tradiční japonské speciality osvojit mnohem rychleji. Pomůže aplikace v mobilním telefonu využívající systémy strojového učení.

Aplikace nazvaná Tuna Scope hodnotí maso z ryby na základě jeho vzhledu. Na pětibodové stupnici hodnotí vlastnosti jako je struktura, tloušťka vrstev tuku nebo lesk. Stejně jako znalci těchto ryb pak dokáže přibližně vyhodnotit, z jakých podmínek ryba pochází, zda žila ve volné přírodě nebo jestli měla přístup k potravě. Všechny tyto vlastnosti mají vliv na výslednou chuť ryby.

Podle slov svých tvůrců dokáže aplikace zachytit nuance mezi tuňáky, na něž je i lidské oko zkušeného hodnotitele krátké. Experti na tuňáky jsou však k aplikaci skeptičtí, zejména pak ti, kteří hodnotí tuňáky na nejvyšší úrovni. Přední kuchaři, kteří se zabývají přípravou sushi říkají, že vizuální vjem je při hodnocení ryb velmi důležitý, avšak spolu s ním je potřeba zapojit také cit, a to aplikace pochopitelně nedokáže.

Řada odborníků však uznává, že lze aplikaci využít na základní hodnocení kvality rybího masa. Schopnosti správně zhodnotit rybí maso jsou na mnoha místech Japonska považovány za rodinou tradici, která se předává z generace na generaci. Je možné, že vzhledem ke stárnutí japonské populace nahradí tyto schopnosti do budoucna právě mobilní aplikace.

Zdroj: theverge.com