Miele přivezlo na IFU inteligentní troubu, která využívá elektromagnetické vlny a komunikuje s potravinami

Jsou technologické obory, kde jsem zvyklí vídat zásadní technologické inovace každým rokem. U mobilních telefonů nebo počítačů můžeme převratný vývoj sledovat takřka v reálném čase. A pak existují obory, které jsou, co se nových technologií týče, více statické a nová řešení v nich nevídáme tak často. To je příklad i většiny kuchyňský spotřebičů jako jsou trouby na pečení. V dnešní době známe horkovzdušné trouby, mikrovlnné trouby nebo parní trouby (případně jejich kombinace) poslední výraznou změnu u nich však můžeme hledat několik desetiletí zpátky.

Společnost Miele přináší nyní na trh novou technologii přípravy jídla pomocí elektromagnetických vln. Trouba má jméno Dialog a to díky tomu, že během přípravy jídla dochází ke komunikaci mezi potravinou a troubou. Ta dokáže své záření, působící na úrovni molekul soustředit přímo na konkrétní jídlo, takže je možné v troubě zároveň péct maso i brambory aniž by se jedno nebo druhé spálilo. Pro demonstraci možností trouby používá Miele pečení lososa v ledu nebo telecího masa ve včelím vosku. Ani jeden z obalů nebyl porušen, avšak maso se uvnitř krásně a rovnoměrně propeklo.

Protože se nejedná o klasické konvenční teleplné záření, dokáže trouba upéct například chleba bez kůrky. Mnoho lidí má rádo propečené okraje a proto trouba nabízí kromě elektromagnetické technologie využívat i klasické pečící programy a ty kombinovat.

Podle slov svých tvůrců je trouba Dialog, který by se měla dostat v roce 2019 a je v současnosti k vidění na veletrhu IFA, skutečně inteligentní a věnuje se jednotlivých složkám jídla zvlášť, také počítá, kolik energii jednotlivé potraviny absorbovaly a podle toho upravuje své pečení. Nový způsob přípravy by měl být k potravinám více šetrný, udržovat jejich šťavnatost a neničit vitamíny a další účinné látky.