Nejhorším heslem roku je opět 123456

Nejhorším heslem roku se podle firmy podnikající v oblasti správy hesel SplashData nepřekvapivě stala „klasika“ 123456, a to již pošesté za sebou. Na druhém místě skončilo podobně jednoduché heslo 123456789, které se loni umístilo třetí. Společnost vycházela z více než 5 milionů uniklých hesel.

Třetí místo obsadilo heslo qwerty, které si oproti minulému ročníku polepšilo o šest příček.   „Čtyřkou“ roku se stala další „trvalka“ password, která si z roku na rok pohoršila o dvě místa. První pětici z celkem 50 nejhorších hesel uzavírá variace na „jedničku“ 1234567, která si oproti loňsku polepšila o dvě příčky.

Největším „skokanem roku“ se stalo heslo qwerty123, které letos skončilo na 12. místě, zatímco loni mu patřila 25. příčka. Naopak největší pokles zažilo heslo princess, které se z loňského 11. místa propadlo až na 22. příčku.

Letošní seznam obsahuje i některá nová hesla, např. qwertyuiop, lovely, dragon nebo 1q2w3e4r, které vůbec není náhodné, jak se na první pohled může zdát.

„Doufáme, že každoroční zveřejňování tohoto seznamu přesvědčí lidi, aby podnikli kroky ke své ochraně online, a domníváme se, že toto úsilí se konečně začíná vyplácet. Je možné říci, že lidé v průběhu let začali používat komplexnější hesla, i když stále nejdou dostatečně daleko, protože hackeři dokáží jednoduché alfanumerické vzorce odhalit,“ uvedl šéf společnosti SplashData Morgan Slain.

Odborníci jako nejlepší způsob ochrany hesel doporučují používat správce hesel, kteří kromě vygenerování náhodných znaků zajistí, že stejné přihlašovací údaje nebudou opětovně použity na vícero stránkách.

 

Zdroj: techspot.com