Rostlinný obal ve spreji by mohl nahradit plastové obaly na potraviny
Ekologický obal na potraviny je ve formě spreje, kterým se na povrch produktů „nastříkají“ vlákna na bázi biopolymeru a polysacharidu (nejběžnějšího sacharidu v potravinách). Výsledná ochrana je dostatečně silná, aby potraviny ochránila před mechanickým poškozením během přepravy, nadto obsahuje přírodní antimikrobiální látky (jako kyselinu citronovou, nisin a tymiánový olej), které bojují proti škodlivým bakteriím a virům, jež mohou zkrátit trvanlivost dané potraviny. Při testování tak byla například ekologickým „obalem ve spreji“ prodloužena trvanlivost avokáda přibližně o 50 %.
Biologický rozklad „obalu“ trvá pouhé tři dny a lze jej z potravin snadno opláchnout vodou. Vědci si dokonce představují, že by se z vláken mohly stát senzory, které by se naprogramovaly tak, aby byly aktivovány k ničení bakterií. Tím by se nejen prodloužila trvanlivost produktu, ale mohl by se také snížit výskyt nemocí přenášených potravinami.
O nejbližších plánech na zavedení „obalu ve spreji” do prudukcce zatím není zmínka. Může tedy trvat ještě dlouho, než se dočkáme pečiva či ovoce s ekologickou ochranou. Vyninutý obal na rostlinné bázi by však mohl obrovsky snížit zatížení skládek, rapidně omezit šíření mikroplastů a minimalizovat plýtvání potravinami.
Zdroj: phys.org, endgadget.com