Foto: se svolením Pixabay

Rostlinný obal ve spreji by mohl nahradit plastové obaly na potraviny

Ekologický obal na potraviny je ve formě spreje, kterým se na povrch produktů „nastříkají“ vlákna na bázi biopolymeru a polysacharidu (nejběžnějšího sacharidu v potravinách). Výsledná ochrana je dostatečně silná, aby potraviny ochránila před mechanickým poškozením během přepravy, nadto obsahuje přírodní antimikrobiální látky (jako kyselinu citronovou, nisin a tymiánový olej), které bojují proti škodlivým bakteriím a virům, jež mohou zkrátit trvanlivost dané potraviny. Při testování tak byla například ekologickým „obalem ve spreji“ prodloužena trvanlivost avokáda přibližně o 50 %.

Biologický rozklad „obalu“ trvá pouhé tři dny a lze jej z potravin snadno opláchnout vodou. Vědci si dokonce představují, že by se z vláken mohly stát senzory, které by se naprogramovaly tak, aby byly aktivovány k ničení bakterií. Tím by se nejen prodloužila trvanlivost produktu, ale mohl by se také snížit výskyt nemocí přenášených potravinami.

O nejbližších plánech na zavedení „obalu ve spreji” do prudukcce zatím není zmínka. Může tedy trvat ještě dlouho, než se dočkáme pečiva či ovoce s ekologickou ochranou. Vyninutý obal na rostlinné bázi by však mohl obrovsky snížit zatížení skládek, rapidně omezit šíření mikroplastů a minimalizovat plýtvání potravinami.

Zdroj: phys.org, endgadget.com