Foto: oTechnice.cz/ Martin Molík

Sous Vide test vařičů

S metodou Sous Vide se jistě setkal každý fanoušek dobrého jídla. Tato trochu exotická, avšak v jádru jednoduchá metoda úpravy pokrmů patřila dlouhá léta mezi výkladní skříň nejlepších restaurací. Díky možnostem současné technologie je však dnes možné využívat metodu Sous Vide v pohodlí domova, a to dokonce bez toho, že by v kuchyni zabrala více místa než třeba běžný mixér. Nabídka Sous Vide spotřebičů je na současném trhu poměrně bohatá, a my jsme se proto rozhodli několik z nich pro vás otestovat. Pojďme si nejdříve metodu Sous Vide více představit a říci si, jaké jsou její možnosti.

  1. Co je to Sous Vide?
  2. Jak na Sous Vide?
  3. Rozbalení, vybavení a první dojem – výbavou vítězí Lauben
  4. První zapnutí a ovládání
  5. Test výkonu – Lauben je nejrychlejší
  6. Vaření – redakce doporučuje
  7. Závěr
  8. Jak vybírat vařiče Sous Vide?

 

Co je to Sous Vide?

Jedná se o metodu přípravy jídla při nízkých teplotách a bez přístupu vzduchu. Samotný pojem Sous Vide znamená „ve vakuu“. Tato metoda je vhodná pro přípravu masa, zeleniny nebo ovoce, výhodou přitom je, že poměrně nízká teplota, při níž k úpravě jídla dochází, neničí živiny, vitamíny ani jídlo zbytečně nevysušuje.

Zdroj: Flickr

 

Vakua je dosaženo pomocí speciálních pytlíků, do nichž je vložena připravovaná potravina spolu s kořením a dalšími přísadami (jako je například máslo). Z nich je následně pomocí speciální pumpy vysán vzduch a jsou zataveny nebo zavřeny speciálním zipem. Takto připravená potravina se následně vloží do lázně s konstantní teplotou. V ní stráví minimálně danou dobu, kterou lze určit podle přiložených tabulek, avšak není problém, aby tato doba byla i delší. Díky tomu, že teplota lázně nepřesáhne bod varu, nehrozí převaření nebo přepálení. V případě masa a dalších potravin lze Sous Vide kombinovat s dopečením na pánvi nebo grilu. Mezi oběma kroky navíc může být i poměrně dlouhá pauza a maso lze předpřipravit v Sous Vide a druhý den opékat nebo grilovat.

Jak na Sous Vide?

Pro domácí použití metody Sous Vide existuje hned několik možností postupu a užitých technologií, a to jak v prvním, tak ve druhém kroku vaření. V případě vysávání vzduchu je nejefektivnějším způsobem samostatné zařízení, které dokáže z pytlíků vysát vzduch a zatavit je. Existují ale i speciální pytlíky, z nichž zle vzduch vymačkat ručně, ty ale nejsou tak efektivní a zvlášť ze začátku hrozí, že se to nepodaří úplně.

Druhým velkým rozdílem je použití velkého Sous Vide hrnce s vestavěnou lázní nebo ponorného ohřívacího zařízení, které zabere v domácnosti méně místa. Obojí má své výhody, avšak obecně lze říci, že v případě, že chcete metodu Sous Vide využít doma a nevaříte často pro více než pět lidí, ponorný vařič stačí, a navíc ušetří místo v kuchyni. V našem testu jsme se soustředili právě na ně.

Vybrané spotřebiče:
  • Princess 267003
  • Klarstein QuickStick
  • Anova Precision Cooker
  • Lauben Sous Vide Stick SV01
Přestavení účastníků testu

Do našeho testu jsme si připravili čtyři domácí ponorné vařiče určené pro přípravu Sous Vide pokrmů, které jsou ideálním startovním můstkem do světa vaření bez přístupu vzduchu. Pojďme si nyní jednotlivé účastníky našeho testu představit.

Prvním účastníkem našeho testu je ohřívač Princess 267003. Jedná se jednoduchý přístroj s možností nastavení teploty od 25 do 95 °C s přesností 0,5 °C. Jeho výkon je 1200 W a mezi další funkce patří udržování teploty nebo automatické vypnutí po uplynutí daného časového limitu. Ovládá se pomocí dotykových tlačítek.

Druhým testovaným spotřebičem je QuickStick Flex food společnosti Klarstin. Tento ohřívač má výkon 1300 W a dokáže na teplotu v rozmezí 50–95 °C zahřát až 20 litrů vody. Jeho výrobce slibuje velmi dobré výsledky díky cirkulačnímu čerpadlu. Při malém množství vody se díky automatickému systému tento ohřívač sám vypne.

Jako třetí spotřebič jsme si pro náš test zvolili Lauben Sous Vide Stick SV01, který nabízí jednoduché a přesné ovládání jedním tlačítkem a má široký rozsah nastavitelné teploty 20–95 °C. Výkon 1200 W garantuje schopnost udržet konstantní teplotu vody. Nechybí ani přesný hlídač času.

Jako poslední se do našeho testu probojoval přístroj Anova Precision Cooker. Tento ohřívač dokáže pracovat v teplotním rozsahu 15–92 °C. Jeho výkon je 750 W. Kromě ovládání pomocí dotykového panelu nabízí také propojení s mobilní aplikací, a to prostřednictvím Bluetooth a Wi-Fi.

Rozbalení, vybavení a první dojem – výbavou vítězí Lauben

Na první pohled vypadají všechny námi testované Sous Vide vařiče velmi podobně, existují však nepatrné, ale velmi podstatné detaily, kterými se od sebe liší. Na některé z nich jsme přišli už při prvním rozbalení.

Jako první jsme rozbalili vařič Princess 267003, ten nám kromě manuálu a samotného vařiče nenabídl nic dalšího. Podobně na tom byl i druhý v pořadí – Klarstein QuickStick. Oba tyto přístroje využívají stejný systém uchycení k okraji hrnce nebo nádoby, a tím je svorka připomínající velký kolíček na prádlo. Toto řešení má nevýhodu, že je nelze upnout na všechny typy hrnců. Problém mají ty se širším okrajem nebo menší hloubkou.

 

Lépe je na tom po stránce výbavy ohřívač Anova. Ten totiž disponuje externí objímkou, kterou lze upevnit na okraj hrnce zvlášť a následně ji utáhnout pomocí závitu. Díky tomu je systém mnohem flexibilnější a lze jej použít u více druhů nádob. Nevýhoda Anovy je, že nám byla dodána s britskou zásuvkovou koncovkou a my jsme museli shánět redukci.

Nejlepší první dojem na nás udělal přístroj Lauben Sous Vide Stick SV01, a to jak sám o sobě, tak z hlediska obsahu balení. Stejně jako výše jmenovaná Anova používá Lauben Sous Vide Stick držák v podobě objímky, která není pevnou součástí ohřívače. Kromě něj v balení naleznete také brožurku s recepty, textilní sáček, ve kterém lze zařízení bezpečně uchovávat, a především několik pytlíků, v nichž je možné potraviny připravovat. Jedná se o speciální ziplock sáčky, které umožňují připravit potraviny na vaření bez nutnosti použití vakuovačky. Balení Lauben Sous Vide Stick SV01 je tak připraveno k použití ihned po vybalení, stačí přidat maso nebo zeleninu a začít vařit.

 

První zapnutí a ovládání

Ještě dříve, než jsme se pustili do opravdového vaření, jsme se rozhodli všechny vařiče zapnout a vyzkoušet jejich ovládání. Nutno dodat, že ne u všech se nám to podařilo. Jako první jsme vyzkoušeli ohřívač Anova, upevnili jsme jej na hrnec s vodou prostřednictvím objímky a zapojili do zásuvky.

Vše fungovalo tak, jak mělo. Ovládání je jednoduché, a to pomocí několika dotykových tlačítek. Ta reagují velmi dobře a spolehlivě. Jedinou nevýhodu spatřujeme v nepříjemném zvuku, který generuje vrtulka malé turbíny. Zvuk není hlasitý, ale ucho jej vnímá a způsobuje lehkou nervozitu. Naopak pochválit musíme notifikační diodu, která upozorňuje na zapnutí spotřebiče.

Kromě toho je součástí výbavy také aplikace pro mobilní telefony, která se propojuje pomocí Wi-Fi. Tato aplikace obsahuje ovládací rozhraní, skrze které je možné nastavit teplotu a čas ohřevu a také velký výběr receptů a rad. Aplikace poskytuje pohodlné rozhraní, z hlediska ovládání ale nenabízí nic, co nelze pohodlně udělat přímo na vařiči. Více o aplikaci se doztvíte později v našem textu.

Druhý v pořadí – Princess 267003 – nás v porovnání s předchozím trochu zklamal. Upevnění na okraj hrnce není možné příliš regulovat kvůli uchycení pomocí kolíčku – vařič vždy klesne svým zakončením až na dno. Navíc jej nelze použít do mělčích hrnců.

Pokles přístroje až na dno navíc přinesl negativní efekt, ve formě rezonance turbínky a celého hrnce. Tato kombinace bohužel vytvářela opravdu nepříjemný zvuk. Stejně jako předchozí testovaný ohřívač Anova i Princess 267003 využívá možnosti dotykového ovládání na displeji. Toto ovládání bohužel není příliš spolehlivé, reaguje se zpožděním a někdy vůbec. Je tedy nutné se vždy ujistit, zda požadovaný úkon opravdu nastal.

Ohřívač značky Lauben místo digitálního dotykového ovládání představuje možnost ovládání jedním prvkem, a tím je velké kolečko. Tím je možné nastavit teplotu a po stisknutí i čas. Krok kolečka je jemný a lze jím všechno přesně nastavit. Tento způsob ovládání nás oslovil ze všech nejvíce.

Lauben Sous Vide Stick SV01 se upevňuje pomocí objímky, a lze jej tak použít na širší spektrum hrnců. Během své činnosti je ze všech námi testovaných spotřebičů nejtišší, turbínka nevydává zvuk a nedochází ani k rezonanci s hrncem.

 

Poslední ohřívač Klarstein Quickstick bohužel dorazil nefunkční, po ponoření do vody a zapojení do elektřiny se přístroj rozsvítil a zase zhasl. Následně jej nebylo možné již nijak ovládat.

Elektrické přípojky všech testovaných vařičů mají ideální délku na to, aby se daly pohodlně připojit k zásuvce v kuchyni. Výhodou je, že hrnec s vodou nemusí stát na plotně sporáku a je možné jej postavit kamkoliv na kuchyňskou linku. Stačí pod něj pro jistotu vložit obyčejné kuchyňské prkénko. Teplota vody během přípravy nepřesáhne 90 °C.

Specifickou kategorií je materiál, ze kterého je vyrobena turbínka, která zajišťuje cirkulaci vody. Tato součástka je klíčovou součástí celého ohřívače a při častém použití může být namáhaná. Je proto lepší, když je vyrobena z kovu. Z námi testovaných ohřívačů je kovovou turbínou vybavený Lauben Sous Vide Stick. Zbytek přístrojů má turbínu plastovou.

Test výkonu – Lauben je nejrychlejší

Jedním z rozdílů námi testovaných SousVide vařičů je výkon. Ten určuje, jaké množství vody a jak rychle dokáže přístroj uvést do požadované teploty. Pro vyzkoušení rozdílů jsme provedli rychlý redakční minitest. V něm jsme za stejných podmínek změřili, jak rychle jsou jednotlivé přístroje schopné přivést vodu z 22 na 70 °C.

V testu si vedl nejlépe Lauben Sous Vide Stick SV01. Ten má od výrobce garantovaný výkon  1200 W, díky tomu přivedl vodu na požadovanou teplotu v čase 13:18. Druhý skončil v našem testu ohřívač Princess s taktéž 1200W výkonem, který stejný úkon zvládl za 15 minut a tři vteřiny. Na třetím místě se pak umístila Anova (1000 W), která dokázala pět litrů vody ohřát na 70 °C za 18:47. Klarstein Quickstick jsme museli z našeho testu bohužel vyloučit kvůli nefunkčnímu kusu, o výrobce má tento přístroj garantovaný výkon 1 300 W.

Co se proudění vody týče, největší vír udělal ohřívač Princess, na druhém místě se umístil Lauben Sous Vide Stick a třetí skončil Anova Precision cooker.

Na tomto místě musíme ještě jednou vzpomenout kvalitu turbínky, která se stará o cirkulaci vody. Dle mnoha zkušených uživatelů na internetových fórech jde o stěžejní součástku celého přístroje. Je lepší dát přednost přístroji s kovou vrtulko, která toho logicky vydrží mnohem více.

Vaření – redakce doporučuje

Samotné vaření je se všemi námi testovanými systémy velmi jednoduché a velmi podobné. Stačí si vybrat požadovanou potravinu (maso, zeleninu, ovoce) a vložit ji do ziplock pytlíku i s chuťovými doplňky jako jsou omáčky, marinády nebo koření. Z pytlíku je pak následně nutné odstranit maximu vzduchu (lze použít například váleček na těsto), tato část vyžaduje jistou praxi, ale její získání je poměrně snadné. Nejlepší zkušenost jsme měli s masem, které jsme následně dopekli na grilu nebo na pánvi. Vše rychle, jednoduše a bez velkého množství práce. Se Sous Vide je těžké udělat něco špatně a není třeba se toho bát.

Pokud vás tento způsob přípravy jídla zaujme a využijete jej častěji, vyplatí se sáhnout po vakuovačce, která usnadní přípravu a díky které je možné například před zahradní párty předpřipravit větší množství masa, nechat jej po první tepelné úpravě zavakuované a následně jej dopéct na grilu. Budete tak mít jistotu, že je maso bez ohledu na tloušťku řádně tepelně opracované a zároveň díky úpravě na grilu bude mít vynikající křupavou kůrčičku.

Objektivně bez delší praxe nelze říci, který z vařičů vaří lépe, než jiný. Při našem testování jsme v tom větší rozdíly neodhalili. Rozdíly budou dány výkonem, kdy výkonnější vařiče dokáží rychleji reagovat na teplotní změny a také připravit více jídla najednou. Jídlo nám chutnalo ze všech ohřívačů, takže v této kategorii vyhlašujeme remízu.

WiFi pomoc nebo přítěž

Vařič  Anova Precision Cooker využívá jako jediný v našem testu možnost připojení a následného ovládání prostřednictvím Wi-Fi. Otázkou je, jestli je toto rozhraní u tohoto typu spotřebiče potřeba. Vzhledem k charakteru spotřebiče, stačí jedno základní nastavení ve chvíli, kdy do lázně vkládá uživatel potraviny a teplotu není nutné nijak regulovat nebo měnit. Navíc jsem se během práce s tímto připojením setkali s řadou problémů. Připojení k Wi-Fi považujeme tedy u těchto přístrojů za zbytečné, avšak pochopitelně záleží na preferencích jednotlivce.

Závěr

Všechny produkty, v našem testu jsme zkoumali opravdu poctivě. Hodnotili jsme především jejich výbavu, technologické provedení i samotný výkon. Na základě těchto hledisek jsme vybrali vítěze, kterým se stal Lauben Sous Vide Stick SV01. Tento přístroj nás oslovil svou výbavou ready to use, kdy si jej stačí přinést domů a můžete začít hned vařit. Vyhrál u nás také v otázce ovládání a designu. Jeho vysoký výkon pomáhá ušetřit čas a také ohřívač díky němu zvládne větší množství vody. Jako jediný z námi testovaných přístrojů byl zcela tichý a jako jediný má kovovou turbínku.

Na druhém místě se se umístil Anova Precision Cooker, u tohoto přístroje nás zaujala především dobře provedená objímka, která uchytí vařič k hrnci. Velmi pohodlně se nám pracovalo také s dotykovým ovládáním. Výbava bohužel nebyla tak bohatá jako v případě vítěze. Pokud se pro tento přístroj rozhodnete, nezapomeňte, že nemá českou koncovku. Protože se jedná o dovoz ze zahraničí chybí u tohoto přístroje i český manuál, stejně tak jeho mobilní aplikace je pouze v angličtině.

Třetí v našem testu skončil Princess 267003, ten nenabízí žádnou nadstandardní výbavu. Výhrady máme také k uchycení pomocí svorky, ta umožňuje upnutí pouze do hlubších hrnců, a navíc nedrží ohřívač nad dnem, což způsobuje nepříjemnou rezonanci vařiče s nádobou.

Poslední z účastníků Klarstein QuickStick skončil mimo kategorie, protože jsme jej nemohli plně vyzkoušet.

 

Jak vybírat vařiče Sous Vide?

Metoda Sous Vide je díky malým domácím vařičům dostupná téměř každému. Není na tom nic složitého a vařit s ním dokáže opravdu každý. Na co si dát pozor při výběru toho správného?

  • Vybavení – kromě samotného ohřívače vody je nutné myslet na to, že maso je potřeba připravovat ve speciálních sáčcích. Buď je nutné zakoupit i speciální vakuovačku (tu však v případě, že to se Sous Vide myslíte opravdu vážně), anebo speciální ziplock sáčky. Ty jsou u některých vařičů součástí balení.
  • Uchycení vařiče a vhodná nádoba. Pro metodu vaření Sous Vide je potřeba dostatečně hluboká vodní lázeň. Proto je třeba pamatovat na dostatečně velký a hlavně hluboký hrnec. Stejně tak se vyplatí dát si pozor na vhodný způsob uchycení.
  • Vyplatí se také pohlídat si materiál, ze kterého je vyrobena turbína, jež zajišťuje cirkulaci vody. Zde jednoznačně platí: čím odolnější materiál, tím lépe.

Výkon vařiče – ačkoliv vodu není třeba úplně vařit, i výkon vařiče je důležitý. Výkonnější vařič může lépe reagovat na drobný pokles teploty a rychleji ji zase ohřát na požadovanou úroveň.

Přístroj

+

-

Hodnocení

Lauben Sous Vide Stick SV01

+Výkon
+Výbava
+Materiál turbínky
+Ovládání
+Kovová turbína

-Chybí dioda

9/10

Anova Precision cooker

+Wi-fi
+Uchycení k hrnci

-Vyšší cena
-Zvuk turbínky
-Nižší výkon

8/10

Princess 267003

+Výkon
+Cena

-Horší kvalita ovládání
-Nepraktický způsob uchycení k hrnci
-Slabší výbava
-Nepříjemný zvuk

6,5/10

Klarstein QuickStick


Tento přístroj se nám nepodařilo plnohodnotně vyzkoušet kvůli technické závadě

* Přístroj Klarstein QuickStick se nám nepodařilo plnohodnotně vyzkoušet kvůli technické závadě, proto není v tabulce uveden.