Foto: Upside Food

Startup s laboratorně pěstovaným masem získal povolení od FDA

Umělé maso dostalo ve Spojených státech zelenou. Rozhodnutí Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) umožní společnosti Upside Foods prodávat kuřecí maso vyrobené ze skutečných zvířecích buněk vypěstovaných v bioreaktorech.

Upside Foods bude moci umělé maso prodávat jen co splní dvě podmínky. Výrobní zařízení společnosti stále potřebují schválení od inspekce Ministerstva zemědělství Spojených států (USDA) a samotné potraviny budou potřebovat značku inspekce, než budou moci vstoupit na americký trh. Tyto dva kroky však budou pravděpodobně dokončeny relativně rychle.

“Je to chvíle, na kterou jsme čekali posledních téměř sedm let,” uvedla Uma Valetiová, generální ředitelka společnosti Upside. “Otevření amerického trhu je to, o co se snaží každá společnost na světě.”

Rozhodnutí FDA znamená, že výrobky z kultivovaného masa budou možná brzy k dispozici veřejnosti k ochutnání, i když je pravděpodobné, že ochutnávky budou omezeny na velmi malý počet exkluzivních restaurací. Michelinská šéfkuchařka Dominique Crennová již oznámila, že kultivované kuřecí maso společnosti Upside Foods bude podávat ve své restauraci Atelier Crenn v San Francisku.

Kultivované maso se liší od masa rostlinného, protože obsahuje skutečné živočišné buňky a je tak teoreticky nerozeznatelné od skutečného masa. Buňky jsou nejprve izolovány ze zvířete a vyvinuty do buněčných linií, které jsou poté zmrazeny. Malé vzorky z těchto buněčných linií lze poté přenést do bioreaktorů (obvykle velkých ocelových nádrží) kde jsou buňky krmeny růstovým médiem obsahujícím živiny, které buňky potřebují k dělení. Jakmile buňky vyrostou a diferencují se ve správný druh tkáně, lze je odebrat a použít v kultivovaných masných výrobcích.

Zdroj: www.wired.com