Foto: se svolením Yonsei University

Vědci vypěstovali rýži s obsahem hovězího masa

Tým jihokorejských vědců z Yonsei University vyvinul hybridní variantu rýže, která je doslova plná hovězího masa. Laboratorně vypěstovaná rýžová zrna byla napuštěna buňkami hovězí svaloviny a tuku, takže jsou z části rostlinného původu a z části živočišného. Rýže má také lákavý odstín jasně růžové barvy. Tým doufá, že nakonec nabídne levnější a udržitelnější zdroj bílkovin s mnohem nižší uhlíkovou stopou než jakou zanechává skutečné hovězí maso.

Výzkumníci nejprve každé zrnko rýže obalili rybí želatinou, která pomáhá buňkám masa přichytit se. Poté do každého zrnka vložili kmenové buňky hovězího svalu a tuku, které pak nechali kultivovat v Petriho misce. Rýžová zrna mají porézní, ale uspořádanou vnitřní strukturu, která do velké míry připomíná biologickou strukturu buněk masa. Rýžová zrna tak mohou být jakýmsi pouzdrem, které umožňuje buňkám masa růst a prospívat, spolu s molekulami, které jim poskytují výživu.

Buňky masa rostou jak na povrchu rýžového zrna, tak uvnitř samotného zrna. Zhruba po deseti dnech získáte hotový produkt. Studie publikovaná v časopise Matter uvádí, že rýžová zrna chutnají jako hovězí sushi, což vzhledem k použitým surovinám dává smysl.

„Rýže už sama o sobě obsahuje vysoký podíl živin, přidáním buněk z hospodářských zvířat ho ale můžeme ještě zvýšit,“ uvedl hlavní autor Sohyeon Park v tiskové zprávě. Tým dokonce doufá v den, kdy bude možné hospodářská zvířata zcela vyloučit. Doufají, že se jim podaří vyvinout linii buněk, které se budou dále dělit a růst po dlouhou dobu, takže budou moci získávat suroviny z této linie místo ze skutečných krav.

V současné době je ale růžová hovězí rýže stále ve výzkumné fázi. Tým zdokonaluje proces pěstování, aby produkoval rýžová zrna s vyšší nutriční hodnotou. Doufají také, že se jim podaří zlepšit chuť, texturu a barvu.

Zdroj: engadget.com