Vědci vyrobili miso ve vesmíru, je dobré, ale chutná jinak
Pokud vás zajímalo, zda je možné fermentovat potraviny ve vesmíru, odpověď je ano. Ve studii zveřejněné v časopise iScience vědci z USA a Dánska tvrdí, že se jim na Mezinárodní vesmírné stanici podařilo vyrobit miso poměrně dobré chuti. Zdůraznili však, že jeho chuť a vůně se lišila od misa vyrobeného na Zemi. Ačkoli v chuťových testech stále dosahovalo dobrých výsledků a bylo hodnoceno podobně jako miso ze Země, pokud jde o vlastnosti, jako je umami a slanost, zjistilo se, že miso z ISS chutná více jako pražené oříšky než běžné miso.
Tým se domnívá, že tato zjištění odrážejí jakýsi „vesmírný terroir“, což je termín často používaný ve vinařství k popisu jedinečných chuťových vlastností specifických pro danou pěstitelskou oblast. V rámci studie vědci v březnu 2020 vyslali na ISS balíček obsahující ingredience miso pasty (vařené sójové boby, rýžovou koji a sůl), který nechali 30 dní fermentovat. Miso začali vyrábět také v Cambridge a v dánské Kodani a sledovali podmínky prostředí v jednotlivých oblastech. Po měsíci poslali miso z vesmíru zpět a provedli jeho analýzu ve srovnání s dalšími dvěma pozemskými dávkami.
„Některé vlastnosti vesmírného prostředí na nízké oběžné dráze – zejména mikrogravitace a zvýšená radiace – by mohly mít vliv na způsob růstu a metabolismus mikrobů, a tedy i na fungování fermentace,“ uvedl v tiskové zprávě spoluautor článku Joshua D. Evans z Dánské technické univerzity. „Chtěli jsme prozkoumat vliv těchto podmínek.“
Rozdíly byly nejen v chuti, včetně nápadné chuti pražený oříšků vesmírného misa, ale také v mikrobiálním složení misa. Tým dospěl k závěru, že vesmírné miso lze považovat za miso, nicméně je zároveň jasné, že ve vesmíru je specifické fermentační prostředí.
Zdroj: engadget.com