Robotický šéfkuchař ochutnává jídlo v různých fázích žvýkání, aby vytvořil chutnější pokrm
Robotický šéfkuchař napodobuje lidské jezení, aby vytvořil chutnější jídlo. Vědci z Cambridge tvrdí, že robot je schopen „ochutnávat“ a kontrolovat, zda je vyváženost chutí správná. Kulinářský robot má rozlišovat nejen to, které jídlo chutná dobře a které nikoliv, ale zároveň se sám díky tomu stát lepším kuchařem.
Robot navržený vědci z Univerzity Cambridge byl vycvičen k tomu, aby ochutnal slanost pokrmů a dalších chutí v různých fázích lidského sežvýkování potravy. Oproti dosavadním elektronickým testům chutí, které poskytují pouze okamžitý přehled o slanosti pokrmu, replikace lidského procesu by podle vědců měla vést k chutnějšímu konečnému produktu.
„Pokud mají být roboti využíváni pro určité fáze přípravy potravin, je důležité, aby byli schopni „ochutnat“ to, co vaří,“ uvedl Grzegorz Sochacki, jeden z výzkumníků z katedry inženýrství v Cambridge.
Koncept ochutnávání během vaření, tedy kontrola, zda je rovnováha chutí v procesu přípravy pokrmu správná, je podle výzkumníků zásadním přístupem, protože lidské vnímání chuti závisí na slinách produkovaných během žvýkání a trávicích enzymech, ty rozhodují o tom, zda je jídlo chutné či nikoliv.
Aby zmapovali lidské chutě, vycvičili vědci robotického kuchaře k přípravě omelet. Robot ochutnal devět variant míchaných vajec a rajčat ve třech fázích procesu žvýkání. Senzor slanosti připevněný k robotické paži poskytoval údaje v průběhu přípravy pokrmů. Aby tým napodobil průběh žvýkání, rozmixoval vaječnou směs a nechal robota pokrm znovu otestovat.
Do budoucna výzkumníci doufají, že se robot naučí přizpůsobit chutím jednotlivce – například preferencím sladkých či mastných jídel – a stane se nedílnou součástí domácností.
Zdroj: theguardian.com